dimarts, 28 d’octubre del 2008

La Taula Periòdica, de David Jou

No es el mejor poema de David Jou, que tiene muchos, pero no deja de ser una oda a una de las grandes tablas de la humanidad -junto con la Tabla de las Particulas Elementales y la Tabla del Codigo Genetico-.
El poema es en catalan, y obviamente, no debo traducirlo.




La taula periòdica

Mireu-los: a la dreta, els gasos nobles -en vermell, com els diumenges, com els dies de descans, perquè refusen combinar-se i són tranquils i desvagats-;

dalt de tot, com dues torres isolades, l'hidrogen i l'heli, els grans dominadors del contingut de l'Univers -potser fóra més lògic posar-los com a arrels que com a cùpules, ja que són això: origen, fonament, arrel celest-;

sota d'ells, sis pisos més i, com dos sòtans, els lantànids i els actínids;

al sisè pis, les oficines de la vida -el carboni, el nitrogen i l'oxigen, tan fecunds: boscos i atmosferes, energies enterrades-;

al cinquè -seguim baixant- tota la sorra de les platges i els deserts -el silici- i la sal de tots els mars -el clor, el sodi i el magnesi-;

al quart pis, el calci i el potassi -que amb el sodi del cinquè flueixen en els nervis com els somnis- i també, com una porta infranquejable, el ferro.

A partir d'ell, tot s'ha format amb violència, en grans explosions de supernoves: el coure del quart pis, la plata del tercer i, en el segon, l'or i el mercuri -fascinants- i el plom i el bari, tan densos.

Al primer pis, la brasa encara crema: el radi -i l'urani en el seu sòtan-, radioactius, com si volguessin recordar-nos el tumult eixordador del seu origen.

Al darrer sòtan predomina l'artifici: els àtoms són molt breus, un joc d'enginy que dura el temps de guanyar un nom i que es desfà -ja no fan cap falta: són una fatiga que el món no sap ben bé com suportar.

Mireu-los: aquí, els maons del món, arrenglerats en pisos, en prestatges, repetint regularment propietats, delatant una estructura més profunda,

ja no pas matèria eterna i immutable, sinó història en els estels, rastres de tempteigs, edificis de nivells i subnivells, núvols d'incerteses, flors combinatòries.

Venim de més enllà d'aquestes peces, anem no sabem on, però quin goig, haver pogut comprendre rere d'elles la bellesa d'una lògica del món!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La taula periòdica dels elements!! Quins records!! Jo me la vaig aprendre donant voltes a la classe i picant de mans. Sisi, ja ho sé, el director del meu cole no hi tocava massa, però amb la tonteria de la cançoneta no me l'he hagut de mirar mai més!

Iruva ha dit...

jeje no l'havia vist mai aquest poema. Està currat! No hagués pensat mai que es podia fer un poema de la taula periòdica... però vist el resultat no és mala idea.

Em quedo amb que els gasos nobles son els diumenges... tranquils i desvagats... :P